Conflicten

Ben je constant in conflict met een collega of familielid? Vind je het lastig om gehoord te worden of jezelf te uiten op een manier die niet gelijk leidt tot ruzie? Loopt contact met vrienden of naasten stroef en moeizaam? Samen kijken we naar wat er nou eigenlijk fout gaat en hoe je dat kunt oplossen, alleen of samen.

Het bloed onder de nagels vandaan

“Waar twee vechten hebben twee schuld.” Deze uitspraak kennen we denk ik allemaal. Ik zie het zelf meer als “waar twee vechten hebben twee eigenlijk geen idee wat er in de ander omgaat.” En hoe verder de ruzies vorderen, hoe lastiger dat wordt om te zien. Je wordt elkaars boeman en het wordt steeds lastiger om elkaar te begrijpen en met zachte ogen naar elkaar te kijken. En als dat wel mogelijk is, dan mag de ander lekker die eerste stap zetten, want ho maar dat jij dat gaat doen. Het ligt immers allemaal aan hem of haar… toch? Door - hoe moeilijk het ook is - ruimte te maken voor en erkenning te geven aan de ervaring en gevoelens van zowel jezelf als de ander, is het mogelijk om weer de mens achter de boeman te zien en in te zien wat er nou eigenlijk speelt. Zo kan datgene waar het écht om gaat opgelost worden, waardoor doorlopende irritaties en oplopende spanningen kunnen doven.

De anatomie van een conflict

Wanneer conflicten een kookpunt bereiken waarop voornamelijk verbaal aangevallen wordt en erg weinig geluisterd, kunnen er dingen gezegd worden die de ander kwetsen en waar jij of de ander later spijt van hebben. Door te ontleden hoe een conflict is gelopen en welke rollen jij en de ander gedurende dit conflict hebben ingenomen, kan duidelijk worden waar het fout gaat, hoe dat zich uitspeelt en hoe dat voorkomen kan worden. Een conflict anders insteken kun indirect effect hebben op hoe de ander omgaat met dat conflict. Zo kunnen conflicten oprechte uitwisselingen worden waar je niet boos uit weg loopt, maar wijzer.