Boosheid kan heel gezond zijn: het kan helpen je grenzen te voelen en aan te geven, door te hebben wanneer iemand je pijn heeft gedaan en te weten waar je morele kompas naartoe wijst. Maar boosheid kan bewust of onbewust ook gebruikt worden als deksel op andere emoties zoals verdriet, angst of rouw, soms met nare gevolgen. Door te kijken naar wat er aan je woede ten grondslag ligt en hoe je hiermee om kunt gaan, kun je rustiger worden en boosheid weer inzetten voor datgene waar het voor bedoeld is.
Woede
Woede kan in vele vormen voorkomen: heftige reacties richting een specifiek persoon, woedeuitbarstingen in stressvolle of emotioneel geladen situaties, een constant opgefokt gevoel, en zo nog meer. Soms is het heel duidelijk waarom of op wie je boos bent, soms heb je zelf eigenlijk ook geen idee. Soms gaat het om iemand die er niet meer is, waardoor je woede ook niet naar die persoon geuit kan worden. Wat dan?
Veilig woede uiten
Wanneer woede er niet uit kan of mag, bijvoorbeeld omdat de persoon waar je boos op bent er niet meer is of boosheid nooit was toegestaan, kan het helpen om dit gecontroleerd en in de veiligheid van de praktijk te doen. Of dat nu fysiek is richting een object, of door middel van hypnotherapie richting de persoon waar je het niet meer face-to-face mee kunt doen, het uiten van woede op het juiste doel kan helpen om het los te laten en ruimte te geven aan de emoties die eronder zitten.
Van woede naar emotie
Door te onderzoeken wat jou boos maakt, hoe dat ontstaan is en wat het in jou raakt, wordt het mogelijk om de emotie achter boosheid te leren kennen. Misschien ben je wel boos omdat je eigenlijk diep- en diepverdrietig bent, misschien ben je wel bang, of voel je je machteloos. Door deze emoties te verwerken en een plek te geven kan de noodzaak voor boosheid afnemen, zodat je het niet meer met je mee hoeft te dragen.